Nieuw in “Foto Albums ” !

In juli 2007 verbleef ik met mijn gezin in Groot Brittannië en had ik de gelegenheid om Epipactis dunesis te kunnen observeren, samen met 2 andere taxa die nu als ondersoort van Epipactis dunensis worden beschouwd: de duinwespenorchis van Lindisfarne/Holy island en de Tyne wespenorchis.

Wie Epipactis helleborine subsp. neerlandica kent, zal wel zien dat deze Epipactis dunensis wat anders is. Deze planten hebben meer weg van Epipactis leptochila subsp. neglecta vanwege bloeitijd, positie van de bladeren langs de stengel, lip van de bloem en het feit dat deze zelfbestuivers zijn, al kan er bij verse bloemen wel een viscidium worden waargenomen.

Wie kennis heeft van andere Epipactis soorten zoals Epipactis bugacensis zal ook grote gelijkenissen terugvinden tussen deze en de Tyne wespenorchis.

Walter Van den Bussche