Magyarország orchideái – Orchids of Hungary

Auteurs: Molnár V. Attila en Csábi Miklós
224 pagina’s  
Afmetingen 20 x 12 cm
ISBN 978-963-490-247-8
Verschenen in februari 2021
Prijs 24 € + 6 € verzendkosten

01 borito v

Over Hongarije zullen niet zoveel orchideeënliefhebbers iets kunnen vertellen. Het is eerder bekend bij de ornithologen (Hortobágy) en toeristen (Balaton meer). Misschien weten sommigen je wel te vertellen dat in het noorden de Karpaten liggen en dat de Donau ook door dit land stroomt.

De grote Hongaarse laagvlakte is een steppegebied dat bekend staat als de Pannonische laagvlakte of de poesta/puszta. Daarnaast wordt het land nog doorkruist door een grote heuvel/bergrug die van zuidwest naar noordoost loopt.

Onlangs verscheen er een veldgids in het Hongaars met Engelse bijschriften over dit land. De schrijver, Attila Molnár, is een professor Plantkunde aan de universiteit van Debrecen. Hij werd ondersteund door Miklós Csábi, die bekend is als natuurfotograaf. Deze gids leert ons dat er aardig wat soorten voorkomen in Hongarije, dat ongeveer 3x zo groot is als België. Het gaat in totaal om 73 taxa.

Het boek begint met enkele inleidende hoofdstukken die je laten kennismaken met de leefwereld van orchideeën: morfologie, bloembiologie, zaad, mycorrhiza, fenologie en bestuiving. Daarnaast worden de verschillende landschapstypes behandeld waar orchideeën voorkomen zoals moerassen, graslanden, bossen, menselijke omgeving enz.

Daarna worden alle taxa behandelt in alfabetische volgorde op wetenschappelijke naam.

coriophora

Ook al is de gids in hoofdzaak in het Hongaars geschreven, kan je met Engels toch aardig wat beginnen met dit werk. Alle bijschriften zijn in het Engels vermeld en de opbouw van elke soort verloopt aan de hand van pictogrammen die ook een Engelse verklaring hebben.

000 1 elozek eng

Zo leren we dat je van elke soort informatie kan vinden over de verspreiding, bestuivingsmethode, bestuivers, habitatvoorkeur, watervoorkeur, geur, fenologie en bodemkeuze. Wie de beschrijvende tekst wil begrijpen, kan dat  met apps zoals Google translator.

Hongarije is zeker een interessant land voor de studie van Epipactis: er komen liefst 25 taxa voor! Daarnaast heb je 10 taxa van het genus Dactylorhiza als 2e grootste geslacht. Interessant om weten is dat je hier 2 vertegenwoordigers kan vinden van het genus Himantoglossum, zijnde H. adriaticum en H.jankae.

Naast het reeds eerder besproken boek over de Orchideeën van Roemenië, is dit boek over Hongarije een handige gids om ons aan te zetten om ook na te denken over toekomstige reizen in oostelijk Europa.

nordeniorum
attila molnar v
jankae

Walter Van den Bussche, 02/2021