Eerst trok ik naar Ekeren naar een plaats waar we ooit Cephalanthera longifolia (witte bosvogel) vonden. Ik speurde het terrein af en vond Dactylorhiza fuchsii (bosorchis), Neottia ovata (keverorchis), en flink opgeschoten, doch nog niet bloeiende Epipactis helleborine. Maar geen spoor van de witte bosvogeltjes.

Vervolgens trok ik naar de Oude landen in Ekeren, daar bekeek ik 4 terreintjes. Ik vond heel wat Dactylorhiza’s (handekenskruiden). D.incarnata (vleeskleurige), D.fuchsii (bosorchis), D.praetermissa (rietorchis), D.maculata (gevlekte orchis) en enkele hybriden. Ook keverorchissen stonden er en ik vond één bijenorchis. Die had amper één bloempje open en nog een rits knoppen. Ik denk wel dat er mogelijk meer planten stonden, doch nog niet in bloei en moeilijk op te merken in het fel vertrappelde hoge gras.

Lees het volledige verslag op de Ledenpagina’s – Werkdagen en Excursies.