We kregen bericht van ons lid Jean Claessens dat hij samen met zijn vrouw Marijke een e-boek heeft gepubliceerd waarmee je orchideeën kan determineren in uitgebloeide toestand. Dit is goed nieuws, want dat betekent dat ons veldseizoen aardig wordt uitgebreid: je kan nu met de eerder verschenen informatie rond rozetten, de werken om bloeiende orchideeën op naam te brengen en het nieuwe e-boek zo goed als het ganse jaar naar buiten en je vondsten op naam brengen! Dat zal leiden tot een bredere kennis van onze inheemse orchideeën en hopelijk voor ieder van ons een aansporing zijn om meer te gaan doen met die kennis.

Wie nog niet zo vertrouwd is met het werk van Jean Claessens en zijn vriend Jacques Kleynen, kan het best eens surfen naar de website https://europeanorchids.com/

Daar zal je al snel merken dat daar een schat aan informatie is te vinden over orchideeën, bestuivers, bestuivingsmechanismen en nog veel meer. Wie op de rubriek “Orchid keys” klikt komt terecht bij 2 sleutels die erg handig zijn om te gebruiken:

·        Sleutel voor bloeiende orchideeën van Nederland en België

·        Sleutel voor uitgebloeide orchideeën van Nederland en België

Bij deze nieuwste sleutel hoort ook een e-boek dat je daar gratis kan downloaden.

Deze uitgave werd mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Naturalis Biodiversity Center en de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging.

Het e-boek is wel degelijk een zeer uitgebreid werk dat wel 115 bladzijden telt en dat elke soort die in België en Nederland voorkomt, behandelt. Dat zijn er dus 44.

Deze publicatie begint met een aantal algemene delen die je meer informatie bezorgen over de gebruikte termen, welke zaken belangrijk zijn om tot een juiste determinatie te komen, een bloeitijdentabel en info over het voorkomen en de biotopen die onze orchideeën verkiezen.

Picture1

Bij de soortbespreking zijn zowel de tekst als de getoonde foto’s zeer verhelderend. En omdat the proof of the pudding is in the eating, zou ik iedereen willen vragen om praktisch met de tabel aan de slag te gaan zodat je ze kan testen op haar deugdelijkheid !

Walter Van den Bussche 07/2021.