Beitrage zur Gattung Ophrys

Uitgegeven door Manfred Hennecke, met bijdragen van
Hermann Daiß †
Saverio d’Emerico
Christos Galanos
Heidrun Klumpp
Piero Medagli
Alessio Turco
und vielen Fotografen

2021
Verlag Manfred Hennecke

ISBN: 978-3-948138-05-9

656 p.

dr.manfred.hennecke@gmail

Het geslacht Ophrys heeft de naam een moeilijk genus te zijn en dat is terecht. Redenen zijn er genoeg: in een ver verleden werden planten beschreven die door anderen uit andere streken ook werden beschreven, zonder dat ze dit van elkaar wisten. Pseudo-taxonomen dachten ook een graantje mee te pikken. Beschrijvingen werden opgemaakt vanuit bepaalde overtuigingen, die niet juist bleken te zijn.

De recente komst van het moleculair-genetisch onderzoek heeft ondertussen al veel van die zaken rechtgezet, maar ook hier loopt men soms tegen de grenzen van de wetenschap aan.

Dat leidde soms ook tot grote tegenstellingen: denk maar aan de honderden soorten in veldgidsen van Delforge tegenover hooguit een twintigtal soorten in het overzicht van Faurholdt & Pedersen. Daarbij komt nog dat wat taxonomen besluiten uit hun onderzoek, ook nog moet worden uitgewerkt tot een determinatiesleutel die in het veld bruikbaar is….

Dit boek is een poging om inzicht en klaarheid te scheppen. Uit alle onderzoeken en veldervaring heeft men 87 soorten kunnen distilleren.

Walter Van den Bussche 10/2022