Tussen 30 september en 3 oktober 2022 bezochten Bram De Block en Marc Verbeeck het eiland Madeira om meer te weten te komen over één van de meest mythische en zeldzame orchidee: Goodyera macrophylla. Over deze grootbladige dennenorchis is niet zoveel geweten, want weinigen hebben deze soort al echt mogen observeren in zijn natuurlijk milieu. De meeste foto’s die we kennen zijn afkomstig van de botanische tuin van Ribeiro Frio op het eiland Madeira. In de 4e versie van de gids van Delforge lezen we het volgende: Goodyera macrophylla is een Macaronesische* relict soort die op uitsterven staat. Ze is slechts gekend van 7 sites in het noorden van Madeira. In totaal zouden jaarlijks met moeite een vijftigtal planten tot bloeien komen.

Met de hulp van lokale biologen, die de verspreiding van deze soort goed kennen, zijn Marc en Bram naar Madeira vertrokken en hebben moeten vaststellen dat vele vindplaatsen zéér moeilijk bereikbaar zijn maar dat de soort er toch beter voorstaat dan algemeen wordt aangenomen! Zij konden op verschillende plaatsen bloeiende en vegetatieve planten fotograferen.

* Macaronesië is de naam die men geeft aan de vulkanische eilandengroepen die zich in de Atlantische oceaan bevinden ten westen van Afrika en Europa. Het gaat om de Azoren, Madeira, Canarische eilanden en de Kaap Verdische eilanden.

Je kan het foto album hier bekijken.  Veel plezier !