In het noordwesten van Frankrijk, langs het kanaal tussen Picardië en Bretagne, ligt de regio Normandië.  Normandië heeft haar naam te danken aan de vroegere Noormannen, ofwel de Scandinavische Vikingen die ooit (rond het jaar 900 na Christus) deze streek bezetten. Onder leiding van de Noorman ‘Rollo’ stichtten zij hier de eerste nederzettingen in de regio zoals wij die nu kennen.

Normandië speelde tijdens de tweede wereldoorlog een belangrijke rol. Op 6 juni 1944 landden de geallieerden tijdens D-Day aan de Franse kust om West-Europa van de Duitse bezetting te bevrijden. Deze actie viel onder de naam ‘operatie Overlord’.  Tegenwoordig zijn er nog veel zaken die verwijzen naar het slagveld van destijds: musea, invasiestranden, kerkhoven, oorlogsroutes etc. .

Een andere reden om Normandië te bezoeken, is het heerlijke eten en drinken. Echte fijnproevers kunnen hun hart ophalen, want er zijn vele smakelijke typisch Normandische producten. Zo zijn er vele smakelijke streekkazen, voornamelijk verschillende soorten Camembert. Ook de heerlijke Pont l’Éveque, een gele kaas met een witte buitenkant, komt uit deze streek.

Naast de beroemde kazen is Normandië ook bekend om haar heerlijke ciders en calvados. Om nog maar te zwijgen van heerlijke streekgerechten met vis- en schaaldieren zoals oesters.. Kortom, Normandië betekent culinair genieten.

Er zijn ook een 40-tal orchideeënsoorten te vinden. (zie ook mijn boekbespreking van “Les Orchidées de Normandie” op deze site).  Een aantal hebben we gevonden tijdens onze 4-daagse trip.  U kan het foto album hier bekijken.

Het reisverslag kan je vinden op de Ledenpagina’s – Reisverslagen

Patrick Denissen – 4 juni 2021